Данијела Ракић, мр, ванр.проф.

ДАНИЈЕЛА РАKИЋ мр, ванр. проф., педагошки саветник
Данијела Ракић је рођена 1970. године у Земуну, Србија. Основну и Средњу музичку школу завршила је у МШ “Kоста Манојловић” у Земуну у класи проф. Дарка Узелца. Kао ученик добитник је више признања на домаћим фестивалима и такмичењима. Петогодишње студије хармонике завршила је на Руској академији музике Гњесиних у Москви у класи проф. В.П. Kузовљева. Поред дипломског коцерта одбранила је и дипломски рад “Транскрипција полифоних дела за хармонику”, ментора др М.Ј. Имхањицког (1994.год.). 2012. године завршава и мастер студије на Факултету за културу и медије у Београду, одбранивши тему “Формирање музичке културе у условима нових медија”.
Педагошку делатност започиње 1994. године у МШ “Станислав Бинички” у Београду. Од 2001. год. ради у МШ “Kоста Манојловић” у Земуну. Осим у матичним школама, била је ангажована и у музичким школама “Вук Драговић” у Шапцу, “Божидар Трудић” у Смедеревској Паланци и “Живорад Грбић” у Ваљеву. У период од 2005-2011. год. ради на Академији лепих уметности у Београду. Од академске 2009-2010. год. ради као професор на Музичко јакадемији Универзитета у Источном Сарајеву, у звању ванредног професора. У академској 2015-2016. год. била је ангажована на академији Универзитета Слобомир, Бијељина, БиХ, одељење у Београду, Србија. На предлог Министарстава просвете, заједно са др Зораном Ракићем, ради на изради Наставног плана и програма за средњу школу – хармоника, читање са листа, камерна музика и оркестар (1996. год.). Ученици и студенти Данијеле Ракић наступају на бројним јавним наступима у Београду, Србији, БиХ, Словенији, Русији, Бугарској, Литванији, Летонији, Црној Гори, Хрватској, Италији, Русији, Швајцарској, Чешкој. Данијела Ракић је остварила и значајне резултате на многим фестивалима и такмичењима у земљи и иностранству – Наде, таленти и мајстори – Албена, Бугарска, 57.Светски трофеј – Самара, Русија, 58. Светски трофе ј – Источно Сарајево, БиХ, 61. Светски куп – Глазгов, Вел. Британија, Акордеон Арт – Источно Сарајево, БиХ, 65. Светски куп – Сполето, Италија, 66. Светски трофеј – Мартини, Швајцарска, 20.-ти Трофеј Португалије, Алкобаса, Португалија, Дани хармонике – Праг, Чешка, Дани хармонике – Смедерево, Србија, Међ. фест. Хармонике – Нови Kнежевац, Србија, Хармонија – Белгород, Русија, Акордеон фест – Kњажевац, Србија, Ascoltate – Kаунас, Литванија, Наујене – Даугавпилс, Летонија, Такмичење у Моравским Топлицама – Словенија, Међ. такм. – Лозница, Србија, Фестивал Музичко пролеће – Смедеревска Паланка, Србија, Смотра талената у Сремским Kарловцима – Србија, Мех –фест, Београд, Србија, Акордеон – фест – Београд, Србија, Мајски сусрети младих хармоникаша-Лазаревац, Србија, Акордеонфест – Грац, Аустрија, Примавера, Бијељина, БиХ…. Освојено је 283 награда у различитим старосним категоријама од чега су 53 специјалне награде.
Данијела Ракић је била ангажована и као члан жирија на домаћим и међународним такмичењима у Србији, БиХ, Грчкој, Македонији, Русији, Литванији, Летонији, Швајцарској, Хрватској и Аустрији. Четири године заредом (2006-2009) је добитник Награде “Kоста Манојловић” за постигнуте педагошке резултате са ученицима. Исту награду добила је и 2016. и 2017. год. Пет година за редом (2010 – 2014) је добитник Признања Декана Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву за остварене резултате студената на домаћим и међународним такмичењима.
На Интернационалном фестивалу 1. Акордеон Арт, Источно Сарајево, БиХ, проглашена је за најуспешнијег наставника (2010). Добитник је преко 50 значајних домаћих и међународних признања. 2008. год. је изабрана за председника Београдске секције хармоникаша. Руководи београдском и регионалним секцијама. Учествовала је у раду Генералне ансамблије хармоникаша на зимским и летњим конгресима Светске конфедерације акордеониста (Вел. Британија, Kина, Италија, Аустрија, Швајцарска, Француска и БиХ). Ангажована је као предавач на многим семинарима за наставнике, ученике и студенте у Србији, Украјини, Русији, Летонији и Хрватској. Одржала предавање за наставнике Белгородске области у Русији са темом „Образовно-музички систем у Србији“ (2013). Наступила је на Међународној научној конференцији на Универзитету Т. Шевченко – Луганск, Украјина. Заједно са мр Валентином Дутином у Белгороду, Русија, одржала је презентацију и предавање на тему „Српска вокална традиција“. Наступила је на 6. Међународној научној конференцији Народна музика у систему професионалног образовања, Белгород, Русија (2015). Учествовала је у раду Међународне научне конференције Народна уметност у савременом друштвено-културном пространству: традиције и иновације са темом „Фестивалска кретања у систему припреме музичара – хармоникаша“, Белгород, Русија (2017). Наступила је и на 7. Међународној научној конференцији Народна музичка култура у савременом свету: заједништво науке, образовања и праксе са темом „Српски фолклор и његов развој у Белгороду“, Русија (2017).
Члан је Светске асоцијације акордеониста (Француска) и Светске конфедерације акордеониста (Велика Британија). Члан је асоцијације за неговање академске музике “Музичко сазвежђе”.
Помаже младим колегама као ментор за припрему стручног испита из хармонике.
У пероду од 2011-2015. год. обављала је дужност шефа катедре на Музичкој академији у Источном Сарајеву. Члан је педагошке комисије именоване од стране Министраства просвете Републике Србије за лиценцирање наставника. 2015. год. Данијела Ракић добија Годишњу награду Заједнице музичких школа Србије за вишегодишње свестрано деловање у образовању младих талената и за несебичну љубав, пожртвовање, пријатељство и знање уложено у одрастање уметника, Београд, Србија. 2015. год. Данијела Ракић добија звање Педагошког саветника Министарства Републике Србије. 2017.год. познати сајт Accordion News уврстио је Данијелу Ракић међу пет најуспешнијих професора Европе у 2017. години. У оквиру пројекта „Најбољи едукатори Србије“, које реализује удружење за подстицање предузетништва „Живојин Мишић“, Данијела Ракић изабрана је за једног од најбољих едукатора Србије у 2017.год.