Prof. mr Dražan КOSORIĆ – laureat prve nagrade na takmičenju kompozitora „Кrojcerova sonata“ u Moskvi

Dekan Muzičke akademije UIS, prof. mr Dražan Кosorić, dobitnik je prve nagrade u nominaciji Programska kamerna kompozicija na takmičenju kompozitora „Кrojcerova sonata“ u Moskvi.
Ceremonija dodjele nagrada i gala-koncert laureata takmičenja, na kome je premijerno izvedena Кosorićeva nagrađena kompozicija Вижу, снова небо тмится za gudački kvintet, održani su 4. decembra 2018. godine u Domu kompozitora u Moskvi. Djelo je izveo poznati moskovski ansambl za savremenu muziku „Студия новой музыки“.
Ovo takmičenje, završna je etapa Sveruskog muzičkog festivala „Lav Tolstoj očima muzičara“ , projekta, koji je realizovan iz Granta predsjednika Rusije za podršku projekata od opšteg nacionalnog značaja u oblasti umjetnosti.
Žiri takmičenja bio je sastavljen od eminentnih kompozitora, dirigenata, muzikologa, izvođača, profesora katedri za kompoziciju konzervatorijuma u Moskvi i Sankt-Peterburgu i Više škole za muziku „Кatarina Gurska“ u Madridu. Na čelu žirija, kao počasni predsjednik, bio je slavni ruski kompozitor Rodion Ščedrin.