Марко Стојановић, ма, виши асистент

Марко Стојановић – биографија

Марко Стојановић рођен је у Смедереву, где уз менторство наставника Милана Илића започиње своје музичко образовање. У својој деветој години уписује први разред у музичкој школи „Ватрослав Лисински“ у Београду, касније се пребацује у музичку школу „Коста Манојловић“ у Смедереву код наставника Милана Ераковића. У току основног музичког школовања наступио је на многим такмичењима на којима је освајао прве и друге награде. Средњу музичку школу уписује у Смедереву у класи професора Миломира Дојчиновића. Основне студије хармонике уписује 2006. године на Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу у класи проф. мр. Војина Васовића, које завршава у регуларном року са просечном оценом 10 из главног предмета. Након завршених основних студија уписује мастер студије другог степена, такође у Крагујевцу у класи истог професора, које завршава оценом 10 из главног предмета.
Одмах по завршетку мастер студија почиње да ради у основној и средњој музичкој школи „Јосиф Маринковић“ у Вршцу као наставник хармонике и читања са листа.
У току школовања наступио је на многим домаћим и светским такмичењима од којих се издвајају:

  • место на избору за Светски трофеј, категорија јуниор, Смедерево, Србија 2005.
  • место на Светском трофеју, категорија јуниор, Француска 2005.
  • место на Светском трофеју, категорија сениор, Крагујевац, Србија 2006.
  • место на Светском купу, категорија јуниор, Норвешка 2006.
  • место на избору за Светски трофеј, категорија сениор, Смедерево, Србија 2007.
  • место на Светском трофеју, категорија сениор, Русија, 2007.
  • место на Светском такмичењу акордеониста, категорија сениор, Кина 2008.
  • место на интернационалном фестивалу „Акордеон Арт“, категорија сениор, Источно Сарајево, БиХ 2010.

Похађао је летње школе и семинаре код еминентних професора као што су Анатолиј Кусјаков, Јуриј Шишкин, Мика Ваиринен, Иван Ковал, Татјана Лукић, Радомир Томић, Војин Васовић, Владимир Мурза и Вјачеслав Семјонов. Активно свира и клавир, који студира на Музичкој академији у Сарајеву у класи мр Драгана Опанчића. Претходних година наступао је у Хрватској, Словенији, Србији и Босни и Херцеговини. Премијерно је изводио дела на клавиру и хармоници (Д. Косорић – Бајке нових времена, Балкан Танго, Д. Ђукић – Балканска игра, А. Болукбаси – Метрикод), наступао као солиста, солиста са оркестром и члан камерних ансамбала. Похађао је мастеркласове код Јокут Михаиловић, Масима Гона и Рубена Далибалтајана.
2006. године добија почасну плакету града Смедерева за остварене резултате на такмичењима, а 2010. године бива сврстан у Енциклопедију значајних грађана Смедерева. Од 2012. године учествује на интернационалној манифестацији „Дани хармонике“ у Смедереву као члан организационог одбора и стручног жирија, а од 2014. године такође учествује на интернационалном фестивалу „Акордеон Арт“ као члан организационог одбора и стручног жирија. Од 2014. године ради на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, тренутно је у звању вишег асистента за главни предмет – хармоника.