USPJEŠNO PREDSTAVLjANјE STUDENTA HARMONIKE, ALEKSE MIRKOVIĆA, NA STUDIJSKOM PUTOVANјU U RUSIJI

Aleksa Mirković, student III godine na smjeru harmonika,  klasa Danijela Rakić, MA, vanr. prof., u periodu od 5-15. aprila 2019. godine boravio je u Sankt Peterburgu (Rusija).
Najpre je sa trijom harmonika ,,ŠARM“ (čine ga studenti V godine  Državnog konzervatorijuma ,,N. A. Rimski-Korsakov“, svjetski šampioni u izvođaštvu na harmonici, Arkadij Škvorov, Artur Adršin i Vladimir Stupnjikov), održao koncert u sali Kulturnog centra ,,Elena Obrazcova“. Koncert je propraćen burnim ovacijama, vraćanjem ,,na bis“ i sjajnim kritikama eminentnih ruskih profesora harmonike iz Sankt Peterburga. Mirković je, između ostalog, na ovom koncertu izvodio i svoje nagrađivane kompozicije za solo harmoniku.
Nakon koncerta, učestvovao je na Međunarodnom festivalu-takmičenju ,,Petro-Pavlovski susreti“, gde je u kategoriji „bez starosne granice“, u konkurenciji sa 15 ruskih izvođača, pred šestočlanim ruskim žirijem, izborio 3. mjesto, takođe uz pozitivne kritike.
Tokom boravka, Mirković je imao priliku da posjeti pomenuti Konzervatorijum, i prisustvuje pojedinim predavanjima u ovoj instituciji, ali i da obiđe razna gradska zdanja koja čine kulturnu baštinu Rusije.
Ovo studijsko putovanje je pomogla i Opština Istočno Novo Sarajevo.