GOSTOVANјE KAMERNOG HORA U KRALjEVU

NA OTVARANјU ZASJEDANјA SVETOG ARHIJEREJSKOG SABORA SPC
(8 – 10. maj 2019)

Povodom svečanog otvaranja redovnog godišnjeg (majskog) zasjedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, koji ove godine protiče u znaku obilјežavanja velikog jubileja – 800 godina od dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod rukovodstvom dirigenta prof. mr Rada Radovića imao je rijetku čast da održi cjelovečernji koncert u Hramu Svetog Save u Kralјevu, 9. maja 2019. godine. Uz prisustvo Patrijarha srpskog Gospodina Irineja, velikog broja arhijereja i sveštenstva Srpske crkve iz cijelog svijeta, gradonačelnika Kralјeva i drugih predstavnika društvene zajednice, te brojne publike koja je ispunila veliki prostor ovog hrama, Kamerni hor je, prema mišlјenju mnogih, ostavio upečatlјiv utisak. Kao gost, na koncertu Kamernog hora nastupio je Dječiji hor „Sveti Arhiđakon Stefan“ iz Kralјeva, kojim je dirigovala Milena Stojanović.
Sutradan, 10. maja, na praznik Spalјivanja moštiju Svetog Save, utemelјivača samostalne Srpske crkve, naš ansambl je odgovarao na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, kojom je načalstvovao Nјegova Svetost Patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje 10 episkopa i prisustvo mnogih drugih episkopa SPC, te vjernog naroda. Nakon liturgije, u popodnevnim časovima, upriličena je posjeta manastiru Žiča, u kojem je bilo u toku zasjedanje Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.
Koncert Kamernog hora u cjelosti je snimila RTV Kralјevo, a o koncertu i liturgiji prikazani su brojni prilozi TV Hram iz Beograda, RTV Kralјevo i drugih medija. Objavlјeni su i brojni tekstovi na internet portalima.