BOGATA KONCERTNA AKTIVNOST DUA „LEVANTE“, OSTVARENI KONTAKTI SA NIZOM PRESTIŽNIH UNIVERZITETA U AMERICI

VOJISLAV I ALEKSANDRA IVANOVIĆ, NAKON POVRATKA SA AMERIČKE TURNEJE, IZUZETNO ZADOVOLjNI POSTIGNUTIM USPJEHOM

Mr Vojislav Ivanović, vanredni profesor i Aleksandra Ivanović, ma, asistent na odsjeku za gitaru Muzičke Akademije UIS, poznati kao Duo „Levante“, ostvarili su niz izuzetnih nastupa tokom cijele godine, koji su kulminirali nedavnom velikom američkom turnejom.
Serija uspjeha započela je u septembru 2018., izvrsnim koncertom i majstorskim radionicama na Festivalu gitare u Alicante-u (Španija), a nastavila se turnejom u Americi gdje su u aprilu i maju 2019. održali, sa oduševlјenjem primlјene, koncerte i majstorske radionice u Oklahoma City-u i Norman-u (Oklahoma), te Dallas-u i Austin-u (Teksas).

U junu 2019. Vojislav Ivanović je, kao predavač i član žirija, učestvovao na GFA u Majamiu (Florida). GFA (Guitar Foundation of America), najveća je svjetska manifstacija posvećena klasičnoj gitari. Tada održano Ivanovićevo predavanje – buduća knjiga „The Musical Bonsai“, na temu kompozicije i umjetnosti pisanja za gitaru, primlјeno je sa velikim oduševlјenjem, a  učešće u radu žirija takmičenja ove fondacije rijetka je čast koja je pripala prof. Ivanoviću, a u čijem radu učestvuju samo najveća imena svjetske gitare.

Nakon učešća u radu žirija i predavanja na nekoliko domaćih festivala, prof. Ivanović učestvuje i kao počasni gost i u radu Transilvania Guitar Festa u Rumuniji.

Vrhunac predstavlјa nedavno završena turneja na kojoj se Duo „Levante“, koji izvodi autorsku muziku Vojislava Ivanovića, za dvije gitare, ponovo predstavio publici u SAD-u. Ispraćani  ovacijama, Duo je nastupio na 16 koncerata uFargo-u, Grand Forks-u, Thompson-u (Velley City University, North Dakota);  Minneapolis-u (Minnesota); u 6 sala u Chicago-u i Skoki-u (Illinois); Indianapolis-u (Indiana); Rochester-u (New York), gdje se izdvaja majstorska radionica u jednoj od najčuvenijih svjetskih muzičkih institucija – Eastman School of Music, te koncertom na univerzitetu u Hartfordu (Connecticut).

Jedan od veoma značajnih rezultata ove turneje su i veze koje je Duo ostvario sa nizom univerziteta u Americi kao što su: Oklahoma University, North Dakota University, Minnesota University, Valley City University, Rochester i Hartford University, a sa nekim od njih i predstojeće potpisivanje protokola o saradnji sa Muzičkom Akademijom i Univerzitetom u Istočnom Sarajevu. Na poslјednjem koncertu oduševlјenoj publici se pridružio i čuveni gitarista i pedagog, Oscar Ghiglia, profesor na Julliard School of Music u Nјujorku i učenik  legendarnog  Andresa Segovie, koji je zabilјežio:
Bilo je izuzetno zadovolјstvo čuti takvu rijetku kombinaciju elemenata: savršen duo gitara, Aleksandra i Vojislav Ivanović, koji je i kompozitor praktično cijelog programa, izvedenog u potpunoj harmoniji prelijepog zvuka i zavidnog ansambl nastupa, kroz lepezu muzičkih stilova od džeza do balkanskih plesnih ritmova, sve uz jedan od najpoznatijih Bahovih korala! Sve to sa nepogrešivim ličnim ukusom. Bravo Duo „Levante“!