OBRAĆANjE POVODOM POČETKA RADA U NOVOJ SEZONI KAMERNOG HORA – OBAVJEŠTENjE ZA AUDICIJU

OBRAĆANjE POVODOM POČETKA RADA U NOVOJ SEZONI KAMERNOG HORA – OBAVJEŠTENjE ZA AUDICIJU

Obraćam se svima koji prate djelatnost Kamernog hora, a povodom početka rada u novoj sezoni ansambla, koja startuje u prvoj sedmici oktobra, uz molbu da ovo obavještenje proslijedite na vama dostupne načine, prevashodno putem društvenih mreža, svima onima koji su zainteresovani za njegov sadržaj.

U poslednje tri sezone – akademske godine Kamerni hor je svake godine značajno mijenjao svoj sastav sa polovinom novih članova, što je otežavalo i usporavalo proces kontinuiteta rada, kao i održivosti postignutog kvaliteta. Kalendar djelatnosti ansambla je, kao i uvijek bio vezan za akademski, nastavno – ispitni kalendar studentskih obaveza na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, što obuhvata oko pola kalendarske godine. Kao što je poznato, studenti – pjevači nam dolaze iz gradova širom Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, i njihov boravak u našem gradu, proističe iz agende fakultetskih obaveza. Ta činjenica će i ubuduće krasiti ansambl, kroz bogatstvo različitosti činiti ga osobenim, ali, kao i do sada, ona će uticati i na nedovoljnu iskoristivost ansambla. U poslednje tri godine – od perioda pandemije korona virusa, hor je djelovao i u brojčano manjem sastavu. Mladi ljudi, studenti – doskorašnji srednjoškolci bili su uskraćeni za sticanje iskustva javnih nastupa, a među horistima je bilo veoma malo dobrovoljaca – članova hora sa dužim pjevačkim iskustvom.

Ipak, poslije perioda pandemijskih zabrana, hor je pronalazio konsolidaciju – zabilježio je brojne cjelovečernje koncerte, koncertne nastupe, učestvovao na festivalima, prestižnom međunarodnom takmičenju zabilježęivši izvrstan rezultat, odgovarao na liturgijama, snimio album, kompakt-disk… u teškim uslovima nastavio je sa višegodišnjim profilom djelovanja. Uz to, osnovali smo i udruženje „Kamerni hor Istočno Sarajevo“ kao nevladinu organizaciju, koja je znatno ustabilila i olakšala njegovo funkcionisanje.

U cilju osnaženja djelatnosti hora u budućnosti, koja je uvijek bila zasnovana na ljubavi prema horskoj umjetnosti i težnjom njegovih članova da prodru u dubine interpretativnih raznolikosti u ovoj vrsti muzike, smatram nužnim izvršiti određene promjene u funkcionisanju ansambla. NAIME, NEOPHODNO JE POVEĆATI PJEVAČKI KADAR SA KANDIDATIMA ČIJE JE MJESTO BORAVKA U BLIZINI SJEDIŠTA AKADEMIJE, TE, POZIVAM SVE ZAINTERESOVANE DOBROVOLjCE, KOJI NISU STUDENTI MUZIČKE AKADEMIJE, A KOJI SU STANOVNICI GRADA ISTOČNO SARAJEVO I SARAJEVO, TO JEST ONE KOJI SU U MOGUĆNOSTI DA UČESTVUJU U RADU HORA, DA SE PRIJAVE NA AUDICIJU, KOJA ĆE BITI ODRŽANA POČETKOM OKTOBRA, O ČEMU ĆU VAS BLAGOVREMENO OBAVIJESTITI. Korisno je posjedovanje iskustva horskog pjevanja kod kandidata, ali ono nije isključivi uslov za prijavljivanje na audiciju. Ova inicijativa je nastojanje da se otvori nova perspektiva na putu profesionalizacije ansambla. Ovaj tekst – poziv objavljujem ranije, kako bi naširoko plasirali informaciju i kako bi zainteresovani imali vremena da razmisle o eventualnom učlanjenju.

Perspektivu razvoja djelatnosti Kamernog hora vidim i u činjenici da naša akademija od naredne godine dobija novu zgradu u centru grada, u neposrednoj blizini Centra za kulturu i Pozorišta, u tom kompleksu je planirana i izgradnja koncertne sale, što logistički obezbjeđuje cjelovitiji prostor za razvoj kulture i umjetnosti – povezivanja njenih oblasti. Kamerni hor je uvijek bio integrisan u promociju umjetničkih dostiženja na cijeloj teritoriji naše zemlje i regije, i to je putokaz i za buduća vremena, a na širem, međunarodnom planu nikada nije izostajala zainteresovanost za naš ansambl.

Za dodatne informacije stojim na raspolaganju svima koji su zainteresovani za audiciju (tel. 065-842826). Uz podsjećanje na molbu da ovu informaciju promovišete putem društvenih mreža, ili na vama dostupne načine, srdačno vas pozdravljam!

Foča, 29. avgust 2023.

Rade Radović,

umjetnički rukovodilac

i dirigent Kamernog hora