Prvi ciklus studija – Odsjek za crkvenu muziku i pojanje

Odsjek za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jedinstven takve vrste na prostorima bivše Jugoslavije, počeo je sa radom nastavne 1998/1999. godine.

Osnovni studij na ovom Odsjeku traje osam semestara i usaglašen je sa principima Bolonjske deklaracije. Nakon završetka osnovnih studija student stiče zvanje – DIPLOMIRANI CRKVENI MUZIČAR (PEDAGOG, POJAC I DIRIGENT CRKVENOG HORA). Do sada je ovo zvanje steklo 4 studenata na ovom Odsjeku.

Prvobitni cilј Odsjeka je osbosoblјavanje studenata za učestvovanje u bogosluženjima i akademskom predstavlјanju pravoslavne duhovne muzike na koncertnoj sceni. Pored redovne nastave, studenti su u mogućnosti da na različitim seminarima eminentnih stručnjaka prošire i dopune svoja saznanja iz oblasti duhovne muzike.

U bliskoj budućnosti planira se i mogućnost nastavka školovanja studenata Odsjeka za crkvenu muziku i pojanje na poslijediplomskim studijama.

Na inicijativu Nјegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Dabrobosanskog G. Nikolaja u školskoj 2001/2002. godini na Odsjeku za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu osnovan je Kamerni hor, a za dirigenta izabran mr Rade Radović. Pored svih studenata sa ovog Odsjeka u njegov rad su na dobrovolјnoj osnovi uklјučeni i studenti sa drugih odsjeka. Kamerni hor je poslednjih godina imao brojne nastupe, a kao predstavnik Bosne i Hercegovine dobio je značajne nagrade i priznanja, koja imaju ogroman značajan za afirmaciju bosanskohercegovačke muzičke tradicije u svjetskim okvirima. Od najznačajnih pomenimo:

  • ZLATNU MEDALjU, u kategoriji svetovne muzike «Musica sacra», na Intrnacionalnom takmičenju horova u Rivi del Gardi (Italija, 2008. g.),
  • ZLATNU medalјu na Međunarodnom takmičenju horova u Helsinborgu (Švedska, 2004. godine),
  • ZLATNU i SREBRENU medalјu na Prvom svjetskom takmičenju horova duhovne muzike u Rimu (Italija, 2005. godine),
  • Dva puta nagradu «Vojislav Ilić», za najbolјi hor, na beogradskom festivalu «Horovi među freskama» (SCG, 2003. i 2005. g.),
  • ZLATNU plaketu, najveće priznanje festivala, na «Mokranjčevim danima» u Negotinu (SCG, 2004. g-),
  • Nagradu za najbolјe izvođenje kompozicije stranog autora, na Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu (SCG, 2004. g.), itd.

Svoj kvalitet Kamerni hor je potvrdio i na Međunarodnom takmičenju horova, u okviru festivala «Dani slovenske pismenosti i kulture», u Podmoskovlјu, u Rusiji (maj 2006.g.). U konkurenciji mnogobrojnih horova iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Bugarske osvojio je visoko Drugo mjesto i zvanje LAUREATA (Pobjednika).

Potrebno je istaći da Ministarstvo Vera Vlade Srbije, svojim dugodišnjim i nesebičnim zauzimanjem, pomaže rad i razvoj ovog Odsjeka dodjelјujući stipendije najbolјim studentima. U nastavnoj 2006/2007. godini Ministarstvo Vera je dodijelio petnaest stipendija studentima Odsjeka za crkvenu muziku i pojanje.

Uslovi upisa na studij

Na Odsjek za crkvenu muziku i pojanje mogu da konkurišu kandidati sa završenim svim obrazovnim profilima srednje muzičke škole.

Kandidati koji konkurišu za upis polažu kvalifikacione ispite.

  1. Ispit iz solfeđa – usmeni
  • gradivo niže muzičke škole.
  1. Ispit iz klavira
  • gradivo niže muzičke škole.

Informator za studente