Први циклус студија – Смјер за црквену музику и појање

Смјер за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, јединствен такве врсте на просторима бивше Југославије, почео је са радом наставне 1998/1999. године.

Основни студиј на овом Смјеру траје осам семестара и усаглашен је са принципима Болоњске декларације. Након завршетка основних студија студент стиче звање

Дипломирани музички умјетник – Црквени музичар (педагог, појац, диригент црквеног хора) – 240 ECTS 

Првобитни циљ Смјера је осбособљавање студената за учествовање у богослужењима и академском представљању православне духовне музике на концертној сцени. Поред редовне наставе, студенти су у могућности да на различитим семинарима еминентних стручњака прошире и допуне своја сазнања из области духовне музике.

У блиској будућности планира се и могућност наставка школовања студената Смјера за црквену музику и појање на послиједипломским студијама.

На иницијативу Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабробосанског Г. Николаја у школској 2001/2002. години на Одсјеку за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву основан је Камерни хор, а за диригента изабран мр Раде Радовић. Поред свих студената са овог Одсјека у његов рад су на добровољној основи укључени и студенти са других одсјека. Камерни хор је последњих година имао бројне наступе, а као представник Босне и Херцеговине добио је значајне награде и признања, која имају огроман значајан за афирмацију босанскохерцеговачке музичке традиције у свјетским оквирима. Од најзначајних поменимо:

 • ЗЛАТНУ МЕДАЉУ, у категорији световне музике «Мусица сацра», на Интрнационалном такмичењу хорова у Риви дел Гарди (Италија, 2008. г.),
 • ЗЛАТНУ медаљу на Међународном такмичењу хорова у Хелсинборгу (Шведска, 2004. године),
 • ЗЛАТНУ и СРЕБРЕНУ медаљу на Првом свјетском такмичењу хорова духовне музике у Риму (Италија, 2005. године),
 • Два пута награду «Војислав Илић», за најбољи хор, на београдском фестивалу «Хорови међу фрескама» (СЦГ, 2003. и 2005. г.),
 • ЗЛАТНУ плакету, највеће признање фестивала, на «Мокрањчевим данима» у Неготину (СЦГ, 2004. г-),
 • Награду за најбоље извођење композиције страног аутора, на Интернационалним хорским свечаностима у Нишу (СЦГ, 2004. г.), итд.

Свој квалитет Камерни хор је потврдио и на Међународном такмичењу хорова, у оквиру фестивала «Дани словенске писмености и културе», у Подмосковљу, у Русији (мај 2006.г.). У конкуренцији многобројних хорова из Русије, Бјелорусије, Украјине и Бугарске освојио је високо Друго мјесто и звање ЛАУРЕАТА (Побједника).

Потребно је истаћи да Министарство Вера Владе Србије, својим дугодишњим и несебичним заузимањем, помаже рад и развој овог Одсјека додјељујући стипендије најбољим студентима. У наставној 2006/2007. години Министарство Вера је додијелио петнаест стипендија студентима Одсјека за црквену музику и појање.

Услови уписа на студиј

Основни услов за упис на Смјер за црквену музику и појање прве го­дине првог циклуса студија је завршено четворогодишње средњошколско образовање у Републици Српској и Босни и Херцеговини, или еквивалентно образовање у иностранству.

Кандидати који конкуришу за упис полажу квалификационе испите.

 1. Испит из солфеђа (усмени):
  • Градиво средње музичке школе.

  Испит из клавира:

  • Ј. С. Бах: композиција из Свеске за Ану Магдалену,
  • Један став сонатине
  • Једна етида.