УСПЈЕШНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ СТУДЕНТА ХАРМОНИКЕ, АЛЕКСЕ МИРКОВИЋА, НА СТУДИЈСКОМ ПУТОВАЊУ У РУСИЈИ

Алекса Мирковић, студент III године на смјеру хармоника,  класа Данијела Ракић, МА, ванр. проф., у периоду од 5-15. априла 2019. године боравио је у Санкт Петербургу (Русија).

Најпре је са тријом хармоника ,,ШАРМ“ (чине га студенти V године  Државног конзерваторијума ,,Н. А. Римски-Корсаков“, свјетски шампиони у извођаштву на хармоници, Аркадиј Шкворов, Артур Адршин и Владимир Ступњиков), одржао концерт у сали Културног центра ,,Елена Образцова“. Концерт је пропраћен бурним овацијама, враћањем ,,на бис“ и сјајним критикама еминентних руских професора хармонике из Санкт Петербурга. Мирковић је, између осталог, на овом концерту изводио и своје награђиване композиције за соло хармонику.
Након концерта, учествовао је на Међународном фестивалу-такмичењу ,,Петро-Павловски сусрети“, где је у категорији „без старосне границе“, у конкуренцији са 15 руских извођача, пред шесточланим руским жиријем, изборио 3. мјесто, такође уз позитивне критике.
Током боравка, Мирковић је имао прилику да посјети поменути Конзерваторијум, и присуствује појединим предавањима у овој институцији, али и да обиђе разна градска здања која чине културну баштину Русије.
Ово студијско путовање је помогла и Општина Источно Ново Сарајево.