ГОСТОВАЊЕ КАМЕРНОГ ХОРА У КРАЉЕВУ

ГОСТОВАЊЕ КАМЕРНОГ ХОРА У КРАЉЕВУ
НА ОТВАРАЊУ ЗАСЈЕДАЊА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СПЦ
(8 – 10. мај 2019.)

Поводом свечаног отварања редовног годишњег (мајског) засједања Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве, који ове године протиче у знаку обиљежавања великог јубилеја – 800 година од добијања аутокефалности Српске православне цркве, Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, под руководством диригента проф. мр Рада Радовића имао је ријетку част да одржи цјеловечерњи концерт у Храму Светог Саве у Краљеву, 9. маја 2019. године. Уз присуство Патријарха српског Господина Иринеја, великог броја архијереја и свештенства Српске цркве из цијелог свијета, градоначелника Краљева и других представника друштвене заједнице, те бројне публике која је испунила велики простор овог храма, Камерни хор је, према мишљењу многих, оставио упечатљив утисак. Као гост, на концерту Камерног хора наступио је Дјечији хор „Свети Архиђакон Стефан“ из Краљева, којим је дириговала Милена Стојановић.
Сутрадан, 10. маја, на празник Спаљивања моштију Светог Саве, утемељивача самосталне Српске цркве, наш ансамбл је одговарао на Светој архијерејској литургији, којом је началствовао Његова Светост Патријарх српски Иринеј, уз саслужење 10 епископа и присуство многих других епископа СПЦ, те вјерног народа. Након литургије, у поподневним часовима, уприличена је посјета манастиру Жича, у којем је било у току засједање Светог Архијерејског Сабора СПЦ.

Концерт Камерног хора у цјелости је снимила РТВ Краљево, а о концерту и литургији приказани су бројни прилози ТВ Храм из Београда, РТВ Краљево и других медија. Објављени су и бројни текстови на интернет порталима.