БОГАТА КОНЦЕРТНА АКТИВНОСТ ДУА „LEVANTE“, ОСТВАРЕНИ КОНТАКТИ СА НИЗОМ ПРЕСТИЖНИХ УНИВЕРЗИТЕТА У АМЕРИЦИ

ВОЈИСЛАВ И АЛЕКСАНДРА ИВАНОВИЋ, НАКОН ПОВРАТКА СА АМЕРИЧКЕ ТУРНЕЈЕ, ИЗУЗЕТНО ЗАДОВОЉНИ ПОСТИГНУТИМ УСПЈЕХОМ

Мр Војислав Ивановић, ванредни професор и Александра Ивановић, ма, асистент на одсјеку за гитару Музичке Академије УИС, познати као Дуо „Levante“, остварили су низ изузетних наступа током цијеле године, који су кулминирали недавном великом америчком турнејом.
Серија успјеха започела је у септембру 2018., изврсним концертом и мајсторским радионицама на Фестивалу гитаре у Аликантеу (Шпанија), а наставила се турнејом у Америци гдје су у априлу и мају 2019. одржали, са одушевљењем примљене, концерте и мајсторске радионице у Оклахома Ситију и Норману (Оклахома), те Даласу и Аустину (Тексас).

У јуну 2019. Војислав Ивановић је, као предавач и члан жирија, учествовао на GFA у Мајамиу (Флорида). GFA (Guitar Foundation of America), највећа је свјетска манифстација посвећена класичној гитари. Тада одржано Ивановићево предавање – будућа књига „The Musical Bonsai“, на тему композиције и умјетности писања за гитару, примљено је са великим одушевљењем, а  учешће у раду жирија такмичења ове фондације ријетка је част која је припала проф. Ивановићу, а у чијем раду учествују само највећа имена свјетске гитаре.

Након учешћа у раду жирија и предавања на неколико домаћих фестивала, проф. Ивановић учествује и као почасни гост и у раду Transilvania Guitar Festa у Румунији.

Врхунац представља недавно завршена турнеја на којој се Дуо „Levante“, који изводи ауторску музику Војислава Ивановића, за двије гитаре, поново представио публици у САД-у. Испраћани  овацијама, Дуо је наступио на 16 концерата у Фаргоу, Гранд Форксу, Томпсону (Velley City University, North Dakota); Минеаполису (Minnesota); у 6 сала у Чикагу и Скокиу (Illinois); Индианаполису (Indiana); Рочестеру (Неw Yорк), гдје се издваја мајсторска радионица у једној од најчувенијих свјетских музичких институција – Eastman School of Music, те концертом на универзитету у Хартфорду (Connecticut).

Један од веома значајних резултата ове турнеје су и везе које је Дуо остварио са низом универзитета у Америци као што су: Oklahoma University, North Dakota University, Minnesota University, Valley City University, Rochester i Hartford University, а са неким од њих и предстојеће потписивање протокола о сарадњи са Музичком Академијом и Универзитетом у Источном Сарајеву. На посљедњем концерту одушевљеној публици се придружио и чувени гитариста и педагог, Oscar Ghiglia, професор на Julliard School of Music у Њујорку и ученик  легендарног  Andresa Segovie, који је забиљежио:
Било је изузетно задовољство чути такву ријетку комбинацију елемената: савршен дуо гитара, Александра и Војислав Ивановић, који је и композитор практично цијелог програма, изведеног у потпуној хармонији прелијепог звука и завидног ансамбл наступа, кроз лепезу музичких стилова од џеза до балканских плесних ритмова, све уз један од најпознатијих Бахових корала! Све то са непогрешивим личним укусом. Браво Дуо „Levante“!