Др Зоран Ракић, ред.проф.

Зоран Р. Ракић (рођен 11. марта 1965. у Смедереву) је методичар, педагог, аналитичар. Високо образованје је стекао на Руској националној академији музике „Гњесиних“ у Москви (дипломирао 1990. године, магистрирао 1994. године и докторирао 2004. године). У академском наставничком звању је редовног професора.
Аутор је шест уџбеника:
„Хармоника од 1. – 6. разреда ШОМО“ у издању београдског Завода за уџбенике и наставна средства.
Приредио је и објавио следеће збирке и стручну литературу:
„Збирка етида за хармонику за ученике среднје музичке школе“, 2001.године;
„Академска хармоника“, 2001.године;
„Хармоника на концертној сцени“, 2000.године;
„Хармоника – албум за младе“, 2001.године;
„Хрестоматија за хармонику“, 2002.године;
„Хармоника – кратак преглед историјског развоја“, 2004.године;
„Хармоника у систему српског музичког школства“, 2004.године;
„Такмичења и оригинално стваралаштво као фактори академизације хармонике“, 2004.године;
„Kомпозиције за хармонику“, 2007.године;
„Kонцертни репертоар за хармонику 1“, 2008.године;
„Kонцертни репертоар за хармонику 2“, 2010.године,
„Kонцертни репертоар за хармонику 3“, 2010.године.
Студенти и ученици Зорана Ракића су остварили значајне резултате – преко тристо награда од чега 220 победа, специјалних и првих награда на бројним такмичењима и фестивалима. До сада је преко осамдесет пута учествовао у раду стручних жирија у Србији, Црној Гори, Словенији, Русији, Украјини, Словачкој, Грчкој, Италији, Француској, Македонији, Шпанији, Португалији, Аустралији, Босни и Херцеговини, Хрватској и Kини. Четрдесетпет пута је био предавач на семинарима, зимским и летњим школама, учесник на научним и стручним скуповима у земљи и иностранству (Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Украјина и Русија). Члан је редакција међународних научних часописа у Украјини („Педагошка наука” Државног универзитета у Луганску) и Русији (Државног института за уметност и културу у Белгороду).
Добитник је више награда и признанја међу којима се издвајају: Плакета за допринос развоју хармонике ДХС у Смедереву (2005), награда Светске конфедерације акордеониста (ЦИА) за допринос развоју и афирмацији хармонике (2005), награда Савеза музичких и балетских педагога Србије (2009), Диплома и орден Више лиге акордеониста света (Kијев, 2009), Признање Музичке школе »Живорад Грбић« из Ваљева за десет година успешне сарадње (2008), Плакета Општине Источно Ново Сарајево за допринос у развоју и афирмисању Општине, посебно у области културно-уметничког и музичког стваралаштва(2010), Сребрна плакета Града Источно Сарајево за учињена дјела која заслужују опште поштовање и признање, за дјела хуманизма, несебичног пожртвовања у спасавању људи и добара, борбе за слободу људског достојанства, испољену личну храброст и за дјела која доприносе срећнијем и хуманијем живљењу (2010), Велика повеља Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву у знак признања за изузетне резултате које постиже Музичка академија, за афирмацију Универзитета у Источном Сарајеву и велики допринос културном животу града Источно Сарајево (2011), Плакета Универзитета у Источном Сарајеву за истакнут рад и достигнућа у наставној, научној, умјетничкој, културној, спортској и другој дјелатности Универзитета (2011), Плакета Мајских сусрета хармоникаша – Музичке школе „Марко Тајчевић“, Лазаревац за изузетан уметнички и педагошки допринос (2012). Децембра 2011.г. изабран је у звање Почасног професора Белгородског државног института за уметност и културу (Русија).