Сања Остић, биографија

Сања Остић, рођена је 1961. године у Сарајеву гдје је завршила основну и средњу музицчку школу и Музичку академију у класи професорице Бланке Данон Курпјел.
Специјализацију је имала као италиански стипендиста на чувеном Конзерваторијуму „Ђузепе Верди“ у Милану у класи тенора Миланске скале проф. Феранда Ферариа. Магистрирала је на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Радмиле Бакочевић.
Већ у Основној школи запажена је као посебно надарен пјевачки талент, па је за своју школу „Веселин Маслеша“освајала прве награде  на републичком и савезном нивоу тадашње Југославије и снимала за РТВ Сарајево. Током средњошколских и студентских  дана имала је низ концерата диљем БиХ, нарочито са популарним оркестром гитара, под вођством професорице Миле Ракановић, посебно традиционални 8. мартовски концерти у Камерном театру 55 у Сарајеву, пуних 8 година.
Као студенткиња је снимала за Радио Сарајево арије Пучинијевих хероина уз пратњу симфонијског оркестра РТВ Сарајево. Студије је завршила ријетком чашћу од стране Оперске куће Сарајево да,  као дипломску представу, изведе главну женску улогу Ђуле у опери „Еро с онога свијета“ и то без иједне оркестарске и режијске пробе. Доживјевши велики успјех, директор  те оперске куће јој је одмах понудио  ангажман који је прихватила у марту 1984 године. Од тада је почела њена успјешна каријера оперске умјетнице  Сарајевског Народног Позоришта, међу водећим солистима као солиста А, изводећи искључиво главне улоге тешког лирског, колоратурног и драмског фаха.
Улоге:
Ђула –  „Еро с онога свијета“ Ј. Готовац;
Керубино– „Фигарова женидба“ – В.А.Моцарт;
Сопран„Кармина Бурана“- К.Орфф;
Микаела „Кармен“ – Ж.Бизе;
Еуридика „Орфеј и Еуридика –  К.В.Глук;
Виолета Валери „Травијата“ -Ђ.Верди;
Мими „Боеми“ Ђ.Пучини;
Мадам Батерфлај  Ђ. Пучини;
Клоринда  „Танкреди и Клоринда“ – К. Монтеверди .
Миса:В.А.Моцарт „Реквием“- сопран
Сања Остић има преко 350 оперских представа  (у оперским кућама диљем бивше Југославије)  и концерата (Београд, Нови Сад, Загреб,  Дубровачке љетне игре, Љубљана, Марибор, Рогашка Слатина (отворена сцена), Грац (Аустрија), Јерусалимски Театар и  Амфитеатар у Цесареи (Израел), Ђенова(Италија) и други.
Педагогогојом  се бави 26 година за шта је добила домаћа и међународна признања, одњеговала генерације студената основних и посдипломских студија, а њени студенти освајају награде, те се препознају као уважени оперски, концертни умјетници и педагози.
Мр Сања Остић је редовни професор за предмете соло пјевање и Методика наставе соло пјевања.
Govori engleski i italijanski jezik.

Redovni  profesor Mr Sanja Ostić:
Rođenje: Sarajevo BIH
Studije: Muzička Akademija Sarajevo/BIH/
Magisterij: Fakultet Muzičke Umetnosti Beograd /Srbija/
Specijalizacija:Conservatorio Giuseppe Verdi Milano/Italia/
Angažman umjetnički:Operska umjetnica „A“
Narodno Pozorište Sarajevo1984-1992.g
Pedagogija: FMU-Beograd/Srbija/
Kotor-CG
„Davorin Jenko“-Bg
Muzička Akademija  Istočno Sarajevo/BIH/
Repertoar:Glavne uloge u operama/

  • Puccini-G.Verdi-
  • W.Gluck-G.Bise-
  • A.Mozart

Gostovanja: Operske Kuće/ Srbija,Hrvatska, Slovenija,Austrija, Israel, Italija, etc.

Umjetnička stranica na Google-pod ličnim imenom i prezimenom!