Соња Радојковић, биографија

Sonja Radojković je pijanista i professor na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu kao i na Muzickoj Akademiji u Istopčnom Sarajevu i Sarajevu. Bila je gostujuci profesor na Univerzitetima muzike kao sto je u Singapuru Yong Siew Toh Konzervatorijum, u Kanadi u Winnipegu na Manitoga Univerzitetu, na Novom Zelandu,na Konzervatorijumima  u Dunedinu i Wellingtonu, u Francuskoj na Kansom Konzervatorijumu ….

Ima intenzivnu medjunarodnu karijeru. Svake godine svira koncerte po Evropi,a na svakih par godina odlazi na dalja putovanja u Aziju,Okeaniju,USA, Kanadu. Svirala je u prestižnim salama, kao sto je Operska kuca u Oslu, gde je održala koncert u okviru  ceremonije otvaranja, zatim Domkirke u Geteborgu i mnogim drugim. Snimila je nekoliko CD-a, kao što su 2 za PGP RTS, Grčku Uniju kompozitora, diskografsku kucu na Novom Zelandu…

Pored klasičnog repertoara svira dela savremenih autora, koja izuzetno voli, počevši od kompozitora sa prostora bivše Jugoslavije, do stranih. Mnogi kompozitori su svoja dela posvetili Njoj, od solo komada, sonata do klavirskih koncerata. Jedan od CD-a snimljenih na Novom Zelandu je i novozelandskog kompozitora grčkog porekla Džona Psatasa, koji je pisao muziku za otvaranje Olimpijade u Atini.

Dobija najbolje kritike od najpriznatijih kritičara, pa je tako u jednom od prikaza rečeno za Sonju da je spoj “vulkanskog temperamenta i nežne slovenske duše”…..
Predstavnik je ruske pijanističke skole, koji je rezultirao završetkom magistrature na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, sa samo 22 godine. Zavrsila je još jednu magistraturu iz iste oblasti i u Beogradu na FMU, paralelno. Osnovne studije je zavrsila  na FMU u Beogradu, sa nepunih 19 godina..  Imala je svoj festival u Hrvatskoj na ostvru Hvaru, gde je bila umetnički dirketor.

Govori tečno nekoliko jezika.

Sonja Radojkovic is a concert pianist and professor at music conservatories in Belgrade,East Sarajevo and Sarajevo.She has also served as a guest professor at many music schools around the world: for example, Singapore Yong Siew Toh Conservatory for Music, Winnipeg Canada-Manitoba University, New Zealand-Dunedin and Wellington Conservatory of Music, and Caen-France Conservatorie de la Musique.
She also has had a very intensive and ongoing concert career,she plays concerts around the world every year.
Sonja plays in important concert halls as Oslo Opera house (she plazed at openiong ceremony),Gothenborg Artisten….

Sonja has recorded seven CD-s: two of these are for our most important discographic house PGO RTS, some for the Greek Union of composers, others in New Zealand.
Sonja Radojkovic has unique piano method, which is a mixture of techniques I gleaned from the best professors in the world, such as Arbo Valdma (Köln, Germany), Igor Lascko (Paris, France), and Evgenij Jakovljevic Liberman (Moskow). Her own piano technique is grounded in the Russian school. At age 22, she finished her two Master’s degrees at Moskow’s Tchaikvosky Conservatory. Prior to that I had completed my Bachelor’s degree at age 19 in Belgrade.

Sonjs also had her own music festival in Croatia at Hvar island, where she was artistic director.It shows her big organization skills,

She speaks several languages.