Одсјек за црквену музику и појање – Камерни хор

Камерни хор Музичке академије у Источном Сарајеву, основан је у оквиру Одсека за црквену музику и појање Музичке академије у српском делу поратног Сарајева. Одсек, а потом и хор основани су залагањем ЊВП митрополита дабробосанског Г. Николаја, а са жељом да се премости јаз између богословског и музичког образовања. Ово је и данас једини Одсек за црквену музику у оквиру музичке академије или музичког факултета на простору бивше Југославије. Од оснивања 2001. године до данас Главни руководилац и диригент Камерног хора је Раде Радовић.

Своју првобитну улогу- учествовање на богослужењима- Хор је значајно проширио, представљајући православну духовну музику на концертима, такмичењима и фестивалима у земљи и свету. На домаћим фестивалима- Хорови међу фрескама, Београд (2003,2004,2005); Интернационалне хорске свечаности, Ниш (2004); Мокрањчеви дани, Неготин (2004) – освојили су два пута награду «Војислав Илић», награду за најбољи хор, Златну плакету «Мокрањчевих дана»-највеће признање и награду за најбоље извођење композиције страног аутора (С.В.Рахмањинов: Велико славословље) на Интернационалним хорским свечаностима у Нишу.

На Интернационалном такмичењу хорова, Хелсинборг, Шведска (2004), добили су Златну диплому у категорији «духовна музика», а на Првом свјетском такмичењу и фестивалу духовне музике Мусица сацра а Рома, Рим, Италија (2005), Златну медаљу у категорији «савремена духовна музика» и Сребрну медаљу у «отвореној» категорији. Камерни хор је и Лауреат «Међународног хорског такмичења» у оквиру фестивала Дани словенске писмености и културе, Подмосковље, Русија (2006), гдје су освојили Друго мјесто. У марту 2008. године, на Интрнационалном такмичењу хорова у Риви дел Гарди (Италија), Камерни хор је освојио ЗЛАТНУ МЕДАЉУ у категорији световне музике «Мусица сацра».

Камерни хор је, за кратко време свог постојања учествовао и на професионалним музичким манифестацијама и фестивалима, праћен изузетним критикама у писаним и електронским медијима- БЕМУС (Београд), Сарајевска зима (Сарајево), Дани Владе Милошевића (Бања Лука), итд. Веома активном концертном активношћу били су присутни на значајним концертним сценама у Русији, Шведској, Данској, Италији,Словенији, Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

У циљу профилисања православне духовне музике, у продукцији Државне радио-телевизије БиХ и РТРС снимили су неколико документарних филмова.

У сопственој и продукцији куће Југовидео д.о.о. из Београда, Хор је у сарајевским црквама снимио два компакт диска: Православна духовна музика (2003) и Духовна хорска музика (2005).

Поред студената Одсека за црквену музику и појање чланови Камерног хора су студенти других одсека Музичке академије у Источном Сарајеву. На репертоару Хора налазе се дела православне духовне музике – како записи непознатих појаца и писара XV-XVIII века, тако и бисери српске, руске, бугарске хорске музике XIX-XX века, као и дела савремених композитора, укључујући и премијерна извођења композиција од којих су поједине и посвећене овом ансамблу. Приљежним трудом диригента, уз залагање младих певача примери, готово бескрајног круга певане богослужбене поезије, оживљујући у пуноћи саборног појања, мирећи концертно са богослужбеним, музички сјај композиција са њиховим местом и значењем у одређеној служби.

Грамату за несебичан духовни допринос и оданост Светој вјери православној Хору је 2003.године доделио Православни митрополит дабробосански Г. Николај, а Општина Источно Ново Сарајеву своје највеће признање – Повељу, за изузетан допринос у афирмисању Општине у области културног и умјетничког стваралаштва (2006).