ОДРЖАНО ПРВО ПРЕДАВАЊЕ БЕСПЛАТНОГ КУРСА РУСКОГ ЈЕЗИКА

Данас је на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву одржано прво предавање полазницима бесплатног курса руског језика који је организован у склопу Центра за отворено образовање на руском језику и изучавање руског језика у Републици Српској, смјештеног на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Центар је настао на иницијативу и уз подршку Министарства просвјете Руске Федерације.

Активно учешће на почетном курсу руског језика узело је укупно тринаест полазника: шест професора и седам студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, док напредни курс похађају два професора Музичке академије. Предавања држе проф. др Милица Чамур и проф. др Иља Тјапков са катедре за русистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Полазници који заврше обуку из руског као страног језика имаће прилику да прођу бесплатно сертификационо тестирање на одговарајућем нивоу, те да добију сертификат руског државног образца који потврђује њихово познавање руског језика.

Подсјећамо да је од 2023/2024. академске године на Музичкој академији активан студијски програм на руском језику, на смјеровима за соло пјевање, виолину, виолу, клавир и хармонику, први ове врсте на музичким академијама у свијету које су ван руског говорног подручја.