Биографија Сања Стијачић

E-mail: sanja.stijacic@mak.ues.rs.ba

мр Сања Стијачић, ред. проф. (професор флауте)

Сања Стијачић је рођена у Шапцу 14.11.1965.године. Основно и средње музичко образовање стекла у Новом Саду (основна музичка школа „Јосип Славенски“ – проф. Ђурђица Јурец; Средња музичка школа „Исидор Бајић“ – проф. Маријан Егић). Дипломирала је на Академији Умјетности у Новом Саду у класи професора Маријана Егића 1990. године с оцјеном 10 (десет), а 1998. године на истој Академији стиче звање магистар уметности – флаутиста  са просјечном оцјеном 10 (десет).
Поред редовитог студијског циклуса похађа мајсторски течај код еминентног педагога Аурела Николета (Басел) и семинаре „Концертне Академије“ – Петроварадинска тврђава (проф. Маријан Егић) и то 1990, 1991. и 1993.године.
Као солиста и члан каморних састава наступала је на преко сто концерата како у земљи тако и у иностранству (Мађарска, Турска, СССР, Грчка, Швицарска, Румунија, Хрватска, Словенија, Аустрија, Кувајт.) Са запаженим успјехом учествује је на многим фестивалима (НОМУС , Будва град театар, БЕМУС , Бранково коло , Дубровачке љетне игре, Сарајевска зима , ЛЕДАМУС, Зеничко прољеће, Цетињско бијенале, Борина неђеља , Међународни фестивал камерне музике – Никшић , ГИТАР – ФЕСТ – Никшић , НИМУС, Корал и други).
Сарађује с многим еминентним извођачима у ширим умјетничким оквирима, а неки од њих су Александар Сердар, Дубравка Јовичић , Ехлимана Тиквеша, Јевгениј Ксаверев, Александар Тасић, Горан Кривокапић, Владимир Кох, Жарко Перишић, Бранко Михановић, Емир Нухановић, Драгица Тоскић, Анета Илић и други.
Члан је црногорског камерног ансамбла „Андерба“ и босанског “ СИНЕРГИЈА“.
Има богату сарадњу са РТВ Нови Сад  и то на пољу снимања емисија из домена културе: соло репертоар, камерне музике, са симфонијским, народним и ревијски оркестрима, као и музике за радио драме.
Такођер је снимала за РТВ Београд и РТВ Приштина. У продукцији Културног центра -Никшић снимила је извођачки ЦД.
Педагошком радом се почела бавити 1986. године:

 • 1986 М. Ш “ Исидор Бајић “ Нови Сад ;
 • године М. Ш “ Јосип Славенски “ Нови Сад ;
 • године М. Ш. “ Петар Крањчевић “ Сремска Митровица ;
 • године М. Ш. “ Јосип Славенски “ Призрен
 • године М. Ш “ С.Мокрањац “ Приштина
 • Школске 2005. године на Филозофском факултету – Никшић, ангажована за извођење наставе из предмета Вокално инструментална настава на студијском програму за предшколско васпитање .
 • Од 1995. године професор – главни предмет – флаута на Факултету умјетности – Приштина;
 • године и на Музичкој академији Источно Сарајево. Поред главног предмета води и наставу методике наставе флауте, читање с листа и камерну музику. У више наврата обављала функцију шефа вокално -инструменталног одсека.
 • До 2017. године у њеној класи је дипломирало 34 студентaкао и 8 магистранaта.
  Више пута је била члан као и предсједник стручних жирија на такмичењима.
  Члан је Асоцијације флаутиста Србије “ Миодраг Азањац “ и члан Матице Српске – Нови Сад.

Од 1988. – 1995. године била је стално ангажирана у оркестру опере и балета СНП – ау Новом Саду .
Од 1995. године Сања Стијачић ради као професор – главни предмет – флаута на Факултету умјетности – Приштина, а од 1999. године и на Музичкој академији Источно Сарајево.
Сања Стијачић је деловала као извођач и умјетнички руководилац у пројектима изворне народне мизике на традиционалним инструментима и са дечијим каморним оркестром (АКУД “ Соња Маринковић “ – Нови Сад ) , а у последње вријеме интерес шири и на мултимедијске пројекте успјешно сарађујући с истакнутим умјетницима других профила (Монодрама “ Одлазак господина Томе “ – Ана Њемога  Колара –  у сурадњи с глумцем Стеваном Шалајићем; Цетињско Бијенале са скулптором  Пеком Никчевићем и Будва град театар ).
Умјетнички је селектор Међународног фестивала камерне музике -Никшић , а члан је умјетничког савјета музичког фестивала “ Корал “ у И.Сарајеву.
Редован професор је на Музикој академији у Источном Сарајеву.