мр Сњежана Галинац, библиотекар

Сњежана Галинац, рођена 1.8.1978. године у Сарајеву, БиХ. Основну школу завршила у Сарајеву, а средњу школу у Српском Сарајеву.  На Филозфском факултету Универзитета у Српском Сарајеву, на одсјеку за општу књижевност и библиотекарство, стиче диплому општег компаративисте и библиотекара, 2004. године.

Стручни библиотечки испит полаже 2007. године у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, у Бањој Луци.
На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, стиче звање магистра библиотечких наука 2018. године са темом Читање и читалачке навике у савременим библиотекама. Истраживање обављено у библиотекама Републике Српске 2017. године, те материјал методски обрађен и на онову њега израђене одређени програми рада за подстицање читања који су предсвљени у оквиру магистарске тезе.

Од 1. 4. 2005. године,  запослена на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, на радном мјесту стручни сарадник – библиотекар, гдје ради и данас.
Активан члан Друштва библиотекара Републике Српске и члан Управе истог Друштва. Предсједник подружнице факултетских библиотека Републике Српске.

Предавач стручних семинара Друштва библиотекара Републике Српске.

Више пута учествовала у реализовању културног програма у оквиру библиотечких скупова, савјетовања и свечаних сједница. Организатор цјеловечерњег концерта у Вишеграду (2019), поводом Дана библиотекара Републике Српске.

Реализује предавања за библиотекаре „Практикум за библиотекаре“, у сврху унапређења струке, а у склопу којих врши један облик обуке библиотекара, са освртом на већ реализоване програме, као примјере добре праксе. Последњи пут Практикум је представљен, на семинару за књижничаре и библиотекаре који је организовала ЈУ Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина, 22. септембра 2021. године са темом „Посвећен библиотекар, задовољан корисник“,  – (*осврт на корисничке групе дјеце и омладине ометене у развоју).

У Шапцу (Србија) – 3.12.2021. на дан особа са инвалидитом у Анексу Библиотеке шабачке, одржана Трибина са међународним учешћем „Важност и улога библотекара у препознавању различитости и унапређењу живота и образовања особа са сметњама у развоју и инвалидитетом“ под симболичним називом Уђи у моје ципеле. Организатор овог стручног скупа била је Основна школа “Свети Сава“ из Шапца и Библиотека шабачка, а подршку у реализацији дало је Друштво школских библиотекара Србије, Центар за самостални живот и Црвени крст Шабац. Како стоји у каталогу ЗУОВ-а извршена је акредитација скупа од стране Министрства културе и информисања Србије. Сњежана је овдје узела учешће као предавач по позиву. Наведена трибина била преношена путем интернета у директном преносу, а наведени видео материјал можете пронаћи снимљен и постављен на страници Друштва школских библиотекара Србије у пуној минутажи. Линк:  https://fb.watch/buiq9nGvb2/

Такође, реализује програмске радионице подстицања читалачких навика и његовање културе читања за дјецу и омладину, свих узрасних категорија, прилагођене интересовању и циљној групи. Издвојићу само неке од њих.

Врло успјешну радионицу „Фотографијом кроз поезију“ одржала, маја 2018. године у Средњој школи „28 јуни“ са циљем освјештавања важности читања поезије и акцентом на домаће ауторе. Маја, 2019. године реализовала радионицу „Фотографијом кроз поезију“ у Основној школи „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву. Одржала низ радионица „Рођени под сретном звијездом“ у сарадњи са педагозима и психолозима, са ученицима виших разреда основних школа из Источног Сарајева, у периоду од маја 2018. до децембра 2019. године (све радионице су креирање у току истраживања за магистарски рад).

Пише прегледне, стручне и научне чланке, као и новинске текстове, лирске цртице и поезију. Oбјављивала текстове у дневном листу „Ослобођење“.   Поезија објављена у дневним новинама „Дан“ из Подгорице, Црна Гора, у тематском одјељку Ћирилицом из културе, 2018, 2019. и 2020. године.

Добитница награде „Најљепши златни триптих љубавних пјесама“ на XXI   jавном конкурсу љубавне поезије „Пјесмом над пјесмама“ на тему „Хоћемо ли на пут љубави“ у категорији „АФИРМИСАНИ ПЈЕСНИЦИ“ од стране Клуба умјетничких душа Мркоњић Град , 2022. године.

Добитница награде „Најљепши триптих љубавних пјесама“ на XX  jавном конкурсу љубавне поезије „Пјесмом над пјесмама“ на тему „У ЉУБАВИ ОТКУПЉЕН“ у категорији „АФИРМИСАНИ ПЈЕСНИЦИ“ од стране Клуба умјетничких душа Мркоњић Град , 2021. године.

У октобру мјесецу 2021. године, у оквиру Књижевног конкурса 357 – „Ковид 19 у 357 речи“ Књижевних вертикала, прича Круг вјечности друга је по гласању читалаца и уврштена у зборник „Ковид 19 у 357 речи“.

Мајка троје дјеце. Живи и ради у Источном Сарајеву.

Монографија, Библиографија

 • Читање и читалачке навике у савременим библиотекама – магистарски рад, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Пале, 2018. https://plus.rs.cobiss.net/opac7/bib/2048033607#full

*У оквиру мр рада обрађивала: Седмо и осмо поглавље разматра проблематику читања ученика, те њихове потребе и жеље за читањем. Кроз теоријско образложење сагледана је важност читања и читалачких компетенција ученика и наведени су примјери добре праксе из библиотека у Републици Српској. У оквиру овог поглавља налази се и подпоглавље које се бави категоријом ученика обухваћених инклузивним образовањем. Теоријски су разјашњени начини и однос, како образовних институција, тако и библиотека школског система према ученицима из ове категорије. Наглашена је важност његовања инклузивне наставе за добробит ученика (дјетета).

Стручни радови

 • Значај  и   љепота   легата   у   библиотекама   У:   Тематски   зборник   Лична библиотека као             портрет човјека            и          времена,                        Бања Лука,         Народна  и универзитетска библиотека, 2021. https://plus.rs.cobiss.net/opac7/bib/132567553#full
 • Значај континуираног образовања библиотекара (С. Галинац; О. Марић) У: Зборник радова Образовање библиотекара : јуче, данас и сутра: округли сто (Пале;

2017),  Источно  Сарајево: Матична библиотека;  Пале: Филофофски  факултет,

 1. https://plus.rs.cobiss.net/opac7/bib/7334424
 • Иновативни програми  –  практикум  за  библиотекаре  (Требиње,  2018)  У: Зборник  С корисницима, за кориснике – необавезно –неуобичајено, иновативно, Вишеград: Друштво библиотекара Републике Српске, 2018.
 • Библиотекар факултетске библиотеке (Јахорина, 2017) Зборник радова Књига, визија, стварност , 2017
 • Савремени корисник пред вратима несавремене библиотеке (Јахорина, 2012) У: Зборник радова  Корисник савремене библиотеке, Вишеград: Друштво библиотекара Републике Српске 2012.
 • Проток информација у библиотекама и закрчење у везама У: Зборник радова са стручног скупа Библиотеке будућности: перспективе и развој (Бијељина, 2010), Вишеград: Друштво библиотекара Републике Српске, 2011. https://plus.rs.cobiss.net/opac7/bib/6858520#full

Објављена поезија и проза у часописима и зборницима

 • Циклус љубавне поезије У: часопис Књижевне вертикале, Београд, 2022.
 • Тробисерје (циклус пјесама) У: часопису „Слово“ из Канаде, 2022.
 • Краљ (поезија) У: Зборник Пјесници који додирују љубав XI, 2022.
 • Пут (поезија) У: Зборник Пјесници који додирују љубав XI, 2022.
 • Неко (поезија) У: Зборник Пјесници који додирују љубав XI, 2022.
 • Круг вјечности (проза, кратка прича) У Зборник „Ковид 19 у 357 речи“,

Београд : Књижевне вертикале, 2021.

 • Душе, (поезија) У: Зборник Пјесници који додирују љубав X, 2021.
 • Младеж, (поезија) У: Зборник Пјесници који додирују љубав X, 2021.
 • Ја, (поезија) У: Зборник Пјесници који додирују љубав X, 2021.
 • Игуман спава, (поезија) У: новине „Дан“,  Подгорица, 2020.
 • Епитаф, (поезија) У: новине „Дан“,  Подгорица, 2018.
 • Сарајево прича без краја: три приче у наставцима (проза, приче), Дневне новине „Ослобођење“, Српско Сарајево, 1997.
 • Да ли је то мој нови дом? (проза, прича), Дневне новине „Ослобођење“, Српско Сарајево, 1997.

Мејл: biblioteka@mak.ues.rs.ba