ОБРАЋАЊЕ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА РАДА У НОВОЈ СЕЗОНИ КАМЕРНОГ ХОРА – ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА АУДИЦИЈУ

ОБРАЋАЊЕ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА РАДА У НОВОЈ СЕЗОНИ КАМЕРНОГ ХОРА – ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА АУДИЦИЈУ
Обраћам се свима који прате дјелатност Камерног хора, а поводом почетка рада у новој сезони ансамбла, која стартује у првој седмици октобра, уз молбу да ово обавјештење прослиједите на вама доступне начине, превасходно путем друштвених мрежа, свима онима који су заинтересовани за његов садржај.
У последње три сезоне – академске године Камерни хор је сваке године значајно мијењао свој састав са половином нових чланова, што је отежавало и успоравало процес континуитета рада, као и одрживости постигнутог квалитета. Календар дјелатности ансамбла је, као и увијек био везан за академски, наставно – испитни календар студентских обавеза на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, што обухвата око пола календарске године. Као што је познато, студенти – пјевачи нам долазе из градова широм Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе, и њихов боравак у нашем граду, проистиче из агенде факултетских обавеза. Та чињеница ће и убудуће красити ансамбл, кроз богатство различитости чинити га особеним, али, као и до сада, она ће утицати и на недовољну искористивост ансамбла. У последње три године – од периода пандемије корона вируса, хор је дјеловао и у бројчано мањем саставу. Млади људи, студенти – доскорашњи средњошколци били су ускраћени за стицање искуства јавних наступа, а међу хористима је било веома мало добровољаца – чланова хора са дужим пјевачким искуством.
Ипак, послије периода пандемијских забрана, хор је проналазио консолидацију – забиљежио је бројне цјеловечерње концерте, концертне наступе, учествовао на фестивалима, престижном међународном такмичењу забиљежęивши изврстан резултат, одговарао на литургијама, снимио албум, компакт-диск… у тешким условима наставио је са вишегодишњим профилом дјеловања. Уз то, основали смо и удружење „Камерни хор Источно Сарајево“ као невладину организацију, која је знатно устабилила и олакшала његово функционисање.
У циљу оснажења дјелатности хора у будућности, која је увијек била заснована на љубави према хорској умјетности и тежњом његових чланова да продру у дубине интерпретативних разноликости у овој врсти музике, сматрам нужним извршити одређене промјене у функционисању ансамбла. НАИМЕ, НЕОПХОДНО ЈЕ ПОВЕЋАТИ ПЈЕВАЧКИ КАДАР СА КАНДИДАТИМА ЧИЈЕ ЈЕ МЈЕСТО БОРАВКА У БЛИЗИНИ СЈЕДИШТА АКАДЕМИЈЕ, ТЕ, ПОЗИВАМ СВЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ ДОБРОВОЉЦЕ, КОЈИ НИСУ СТУДЕНТИ МУЗИЧКЕ АКАДЕМИЈЕ, А КОЈИ СУ СТАНОВНИЦИ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО И САРАЈЕВО, ТО ЈЕСТ ОНЕ КОЈИ СУ У МОГУЋНОСТИ ДА УЧЕСТВУЈУ У РАДУ ХОРА, ДА СЕ ПРИЈАВЕ НА АУДИЦИЈУ, КОЈА ЋЕ БИТИ ОДРЖАНА ПОЧЕТКОМ ОКТОБРА, О ЧЕМУ ЋУ ВАС БЛАГОВРЕМЕНО ОБАВИЈЕСТИТИ. Корисно је посједовање искуства хорског пјевања код кандидата, али оно није искључиви услов за пријављивање на аудицију. Ова иницијатива је настојање да се отвори нова перспектива на путу професионализације ансамбла. Овај текст – позив објављујем раније, како би нашироко пласирали информацију и како би заинтересовани имали времена да размисле о евентуалном учлањењу.
Перспективу развоја дјелатности Камерног хора видим и у чињеници да наша академија од наредне године добија нову зграду у центру града, у непосредној близини Центра за културу и Позоришта, у том комплексу је планирана и изградња концертне сале, што логистички обезбјеђује цјеловитији простор за развој културе и умјетности – повезивања њених области. Камерни хор је увијек био интегрисан у промоцију умјетничких достижења на цијелој територији наше земље и регије, и то је путоказ и за будућа времена, а на ширем, међународном плану никада није изостајала заинтересованост за наш ансамбл.
За додатне информације стојим на располагању свима који су заинтересовани за аудицију (тел. 065-842826). Уз подсјећање на молбу да ову информацију промовишете путем друштвених мрежа, или на вама доступне начине, срдачно вас поздрављам!
Фоча, 29. август 2023.
Раде Радовић,
умјетнички руководилац
и диригент Камерног хора