„ДАНИ ВОЈИНА КОМАДИНЕ“ 11. и 12. ДЕЦЕМБАР 2020. 2. НАУЧНИ СКУП „САВРЕМЕНО И ТРАДИЦИОНАЛНО У МУЗИЧКОМ СТВАРАЛАШТВУ“

ПРОГРАМ / ДВК 2020,  10-12.12.2020. pdf

ПОЗИВНО ПИСМО / ДВК/ 2. научни скуп 2020
POZIVNO PISMO /DVK/ 2. naučni skup
ПРИЈАВНИ ОБРАЗАЦ /ДВК/ 2. научни скуп 2020
PRIJAVNI OBRAZAC /DVK/2. naučni skup 2020
УПУТСТВО ЗА АУТОРЕ 
UPUTSTVO ZA AUTORE

 

 

 

 

НА МУЗИЧКОЈ АКАДЕМИЈИ ЗАВРШЕНИ „ДАНИ ВОЈИНА КОМАДИНЕ“ 2019.


       
  На Музичкој академији Универзитета у  Источном Сарајеву одржани су „Дани Војина Комадине“ 2019. у оквиру којих је одржан и први научни скуп „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“, који је већим дијелом био посвећен проучавању стваралаштва композитора Војина Комадине.
            Током два дана трајања манифестације (13. и 14. децембар 2019.) одржана су предавања из области музикологије, музичке педагогије, музичке теорије и извођаштва, а радове из ових области пријавили су учесници из Украјине, Русије, Србије, Хрватске и БиХ. Један од 26 излагача на научном скупу, био је и син композитора, проф. мр Зоран Комадина, који је, у оквиру пленарног предавања, говорио на тему: „Однос према традицији у босанским партитама Војина Комадине“. Пленарно предавање на тему „Композиторско-стилске мијене у опусу Војина Комадине. Нацрт за естетику стварања.“ одржао је и др Иван Чавловић, професор емеритус, музиколог и композитор, савременик и колега Војина Комадине.
                   На свечаном отварању изведена су Комадинина дјела: „Пет прелудијума“ за клавир,  у извођењу Бартоломеја Станковића и „Пјесма и игра“ за виолину и клавир, коју су извели Јован Богосављевић, виолина и Соња Радојковић, клавир. 
           У оквиру манифестације одржан је и веома успјешан концерт на којем су сопран Клаудија Кркотић и пијаниста Соња Радојковић промовисале компакт диск „Тражим помиловање“, вокални опус за глас и клавир Војина Комадине.
            У завршном дијелу ове манифестације, која се на Музичкој академији у Источном Сарајеву реализује трећу годину заредом, професор на Музичкој академији Валентина Дутина и виши асистент Ивана Церовић, промовисале су ауторски рад, студију „Аналитички приказ музичког дјела кроз призму и интеракцију различитих музичких динамика“.
            Овогодишњи „Дани Војина Комадине“ били су врло успјешни и богати садржајима, а организатори изражавају задовољство што ова манифестација постаје један од важнијих догађаја које организује Музичка академија, са надом да ће у наредним годинама постати традиционални сусрети композитора, извођача, музичких теоретичара  и педагога, као и мјесто гдје ће се, кроз концерте и стручна предавања, промовисати и савремена умјетничка музика.

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

ПРИЈАВНИ ОБРАЗАЦ ДВК НАУЧНИ СКУП 2019